Gewrichtspijn, wat te doen?

Wat kunt u doen wanneer u last heeft van gewrichtspijn?

Ten eerste, bent u er zeker van dat de pijn die u voelt daadwerkelijk gewrichtspijn is? De pijn kan in feite van verschillende mechanische of ontstekingsoorzaken komen;

Gewrichtspijn, hoe kunt u dit herkennen?

Gewrichtspijn kan een of meerdere gewrichten aantasten. Het kan zich geleidelijk uitbreiden, en is in meer of mindere mate aanwezig, wisselend in bepaalde periodes.

Men herkent de pijn dankzij:

  • Een plots, maar soms ook geleidelijk opkomende pijn, zonder duidelijke oorzaak en die kort kan zijn, maar ook lang kan aanhouden. De pijn kan ook opzetten tijdens beweging.
  • Een stijfheid, vaak ’s ochtends of na een lange periode van inactiviteit.
  • Moeite met bewegen

Advies:

Zorg voor een gezond gewicht zodat uw gewrichten niet te veel belast worden.

Blijf in beweging, want sporten zorgt voor onderhoud van uw gewrichten en houdt ze in goede gezondheid. Het heeft de voorkeur watersport te beoefenen omdat het uw gewrichten meer ontziet.

Als uw gewrichten pijnlijk zijn, kan een behandeling met behulp van medicatie worden overwogen, maar vergeet niet dat een natuurlijke behandeling een eerste optie kan zijn. Vraag advies aan uw arts of apotheker.

Een verwarmende crème kan extra hulp bieden. Pas deze regelmatig toe op de pijnlijke zones voordat u gaat bewegen.

Specifieke adviezen in geval van artrose:

Wanneer artrosepijn goed wordt behandeld, kunt u een zeer acceptabele levenskwaliteit behouden.

Voor uw gaat bewegen dient u warmte toe te passen op uw gewrichten; dit zal de bloedtoevoer activeren waardoor uw spieren en pezen makkelijker hun werk kunnen doen. Ze zullen uw gewrichten beter ondersteunen en het bewegen wordt gemakkelijker.

U kunt een warme kruik, een kersenpitkussen of verwarmende crème op uw gewrichten toepassen.

Probeer ook spierversterkende oefeningen en oefeningen die de reikwijdte van uw gewrichten vergroten om ankylose tegen te gaan. Lichaamsoefening is nuttig voor iedereen met artrose, maar raadpleeg uw behandelend arts om te weten welke sport in uw specifieke geval de beste is.

 

Start typing and press Enter to search