Wat is een kramp?

Waar komt kramp vandaan?

Kramp is vaak een gevolg van een combinatie van verschillende factoren: onvoldoende bloedtoevoer en doorstroming tijdens de inspanning, een ophoping van melkzuur, uitdroging, ….

Ze komt plots en op nogal brute wijze opzetten en zonder voorafgaande waarschuwingssignalen die je zouden kunnen waarschuwen. Dat maakt het daarom moeilijk om erop in te spelen.

Wat is een kramp?

Een kramp is een pijnlijke onbedoelde samentrekking van een spier die gepaard gaat met een tijdelijk onvermogen de spier te kunnen gebruiken.

Vaak ervaren we spierkrampen in de onderste ledematen en met name in de kuit.

Verschillende typen krampen

  • Krampen met een sportieve oorzaak hebben verband met een zware inspanning en komen het meest voor wanneer de spieren niet goed zijn opgewarmd en voorbereid op deze inspanning.
  • Krampen met een metabolische origine worden veroorzaakt door uitdroging, een tekort aan kalium, een gebrek aan vitaminen of een slechte bloedsomloop.
  • Krampen kunnen ook direct verbonden worden met een ziekte zoals diabetes, Multiple Sclerose, de ziekte van Parkinson, …

Hoe kunt u een kramp voorkomen?

Wanneer kramp wordt veroorzaakt door een ziekte, zijn er geen wondermiddelen om dit te verhelpen.

Echter, rust, stretchen in de tegengestelde richting van de spiersamentrekking, masseren van de spier met een verwarmende crème blijven de beste bondgenoten om een kramp te verhelpen.

Vergeet niet het belang van een goede warming-up, blijven drinken tijdens de inspanning en voeding rijk aan zout, magnesium en kalium voor elke sportieve inspanning.

 

Flexicream wordt aanbevolen bij kramp! Ze biedt snel een verwarmende werking, zonder irritatie van de huid.

Vergeet niet de tube in uw sporttas te stoppen.

Start typing and press Enter to search